contact

Marsmanplein 116

PC Hooftstraat 45

Rijksstraatweg 271

contact

Alle locaties zijn bereikbaar via nummer

023 - 525 28 14

Algemeen

Bekkenfysiotherapie

is een erkende verbijzondering binnen de fysiotherapie. Het richt zich op het behandelen en voorkomen van klachten en functiestoornissen binnen het gehele gebied van buik, bekken en lage rug.

Zowel bij vrouwen, mannen en kinderen.

 

Klachten in het bekken of de bekkenorganen (buik) kunnen leiden tot klachten in de bekkenbodem en omgekeerd.

Het bekken, de bekkenbodem, de gewrichtsbanden en de bekkenorganen beïnvloeden elkaar wederzijds. 

 

Het bekken

Het bekken bestaat uit drie botstukken, het heiligbeen (onderste deel van de wervelkolom) aan de achterkant en de twee darmbeenderen aan de zij- en voorkant. Tussen deze botstukken bevinden zich drie gewrichten, aan de achterzijde de twee SI-gewrichten en aan de voorzijde de symfyse.

 

Het bekken vormt de verbinding tussen de benen en de romp. De SI-gewrichten bevinden zich op een plaats waar veel krachten uitgeoefend worden. De banden en kapsels van de gewrichten, maar ook de spieren die de gewrichten moeten steunen zijn goed aangepast aan de functie

 

 

De bekkenbodem

 

De bekkenbodemspieren hangen als een hangmatje onder in het bekken tussen het schaambeen, de stuit en de zitbeenknobbels. 

De bekkenbodem heeft drie functies:

 

  1. Helpen sluiten van de urinebuis en de anus (continent zijn); 
  2. Helpen openen van de urinebuis en de anus (zonder moeite urine en ontlasting kwijt kunnen)
  3. Dragen van de buikorganen. 
Klachten kunnen ontstaan wanneer de bekkenbodemspieren te zwak of te gespannen zijn of wanneer ze niet op de goede manier of op het juiste moment aanspannen of ontspannen.

 

Bekkenbodemspieren zijn bewust en aktief te gebruiken, velen voelen dit niet of zijn zich hiervan niet bewust.

 

Zwangerschap

Tijdens de zwangerschap verweken de drie bekkengewrichten. Dit is een natuurlijk verschijnsel dat tijdens iedere zwangerschap optreedt en noodzakelijk is voor de geboorte van het kind. Soms veroorzaakt dit klachten b.v door asymmetrische beweeglijkheid van de gewrichten of b.v door overbelasting van de spieren rond het bekken.